Προσφορά!

Άρδην τ. 123

4,50

Κατηγορία:

Περιγραφή

τεύχος 123, Φεβρουάριος – Απρίλιος 2022

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην με δύο αφιερώματα. Ένα πολυσέλιδο για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πώς αυτή αλλάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα. “Το ναυάγιο της αφελούς εμποροκρατικής Ευρώπης στα αιμάτινα λασποχώραφα της Ουκρανίας σηματοδοτεί παράλληλα, σε εμάς στην Ελλάδα, όχι μόνο τον ενταφιασμό της ιδεολογίας της μεταπολίτευσης αλλά και το λυκόφως της μετεμφυλιακής ιδεολογίας στο σύνολό της”. Γράφει στο εισαγωγικό άρθρο ο Γιώργος Καραμπελιάς, (Το λυκόφως της μετεμφυλιακής ιδεολογίας), ενω ο Τάσος Χατζηαναστασίου, προβαίνει σε κάποιες επίκαιρες συσχετίσεις ανάμεσα στα τουρκικά επιχειρήματα για την εισβολή στην Κύπρο και τις σημερινές ρωσικές δικαιολογίες.

Στο κύριο μέρος του αφιερώματος γράφουν οι:

Αντώνης Σπυρόπουλος: Εισβολή στην Ουκρανία – Οι μάσκες πέφτουν

Γιώργος Ρακκάς, Σιωπές για τη Μαριούπολη

J.  Smolenski & J. Dutkiewicz, Οι Αμερικανοί αναλυτές και το δυτικό πατρονάρισμα της Ουκρανίας

Γιώργος Ρακκάς, 4+1 ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας

Fr. Thom, Ο Πούτιν ή η παράλληλη ιστορία εναντίον της πραγματικής

L. Mandeville, Μέχρι πού θα φτάσει ο Πούτιν;

L. Jacinto, Οι σχέσεις Ινδίας – Ρωσίας

Γιώτα Χουλιάρα, Τουρκία, Ο επιτήδειος ουδέτερος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Γιάννης Ξένος, Ουκρανία, μια χώρα των συνόρων

Κωνσταντίνος Καλυμνιός, Οι Έλληνες αναρχικοί της Ουκρανίας

Στο δεύτερο αφιέρωμα του περιοδικού ασχολείται με την φετινή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς εξετάζει την γερμανοφιλία του Ιωάννη Μεταξά και το ρόλο που έπαιξε αυτή στην Καταστροφή

«Διακήρυξις πρός τόν Βασιλέα», δημοσιεύουμε μία άγνωστη διακήρυξη υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γραμμένη το 1916, όταν άρχιζε ο Εθνικός Διχασμός. Διακήρυξη είχε γραφτεί από τον Αλέξ. Παπαναστασίου και την υπέγραφαν προσωπικότητες όπως οι: Νικόλαος Πολίτης, Κων/νος Χατζόπουλος, Κων/νος Βαρβαρέσσος, Θρ. Γ. Πετιμεζᾶς κ.α.

Και δύο κείμενα ακόμα του Μανώλη Εγγλέζου – Δεληγιαννάκη (Οίκος ιδρυθείς τω 1922) και του Σπύρου Γεωργίου (Γύρω από το 1922​​).

Θα διαβάσετε ακόμα:

Δημοσιεύουμε μια συνέντευξη της αδερφής του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρία Παλληκαρίδη που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο.

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου στο κείμενο του “Το …metoo της Επανάστασης του ’21” παρουσιάζει γυναίκες πρωταγωνίστριες του 1821.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς (Ο Στάθης Καλύβας αποκαλύπτει: Αγγλική… ήταν η Ελληνική Επανάσταση!) αποκαλύπτει στις ιστορικές λαθροχειρίες του Στάθη καλύβα στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στον Σκάι “Καταστροφές και Θρίαμβοι”.
Τέλος, ο Σύρος Ομάρ Γιουσέφ Σουλεϊμάν σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη προειδοποιεί, «Οι ισλαμιστές κάνουν στην Ευρώπη ό,τι έκαναν στη Συρία τη δεκαετία του ’80».