Προσφορά!

Αλέξανδρος Νάρης, Οι Ανύπαρκτοι

6,00

Κωδικός προϊόντος: 88 Κατηγορίες: , , Ετικέτα:

Περιγραφή

naris vivlio

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Νάρης

Σελ. 256

Έτος Έκδοσης: 2009 

Ο Αλέξανδρος Νάρης καταγράφει τις ζωές τεσσάρων ατόμων, ενός Έλληνα, δύο Γερμανών, και ενός Σκοπιανού, την περίοδο των εθνικιστικών ταραχών που έλαβαν χώρα στη FYROM, μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, την Άνοιξη του 2001. Ο Έλληνας ξεκινά την γνωριμία του με την περιοχή μέσα από ένα αφελές πρίσμα· οι δύο Γερμανοί αρχικώς αδιαφορούν και για τη χώρα και για τα προβλήματά της, αλλά βλέπουν τις ζωές τους να ανατρέπονται δραματικά με τραγικές επιπτώσεις γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους· τέλος ο Σλαβομακεδόνας, πάσχει από «Γιουγκονοστάλγια» είναι δηλαδή περισσότερο Γιουγκοσλάβος παρά «Μακεδόνας», ενώ μέσα στη δίνη των γεγονότων χάνει ό,τι αγαπούσε κι αρχίζει μια αιματηρή εκδίκηση. Παράλληλα γίνεται μια γνωριμία με την ιστορία της περιοχής όπως την βλέπουν Βούλγαροι, Αλβανοί, Σκοπιανοί και Έλληνες, ενώ αναλύονται και περιγράφονται εκτενώς και με επάρκεια τα στρατιωτικά και τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου.

Είναι προφανές πως ο συγγραφέας έχει γνώση, από πρώτο χέρι, της εποχής και των χαρακτήρων του, μια και έζησε ο ίδιος μέσα στη δίνη των γεγονότων, και προφανώς αυτή η βιωματική σχέση τον βοηθάει στην περιγραφή των χαρακτήρων και των γεγονότων. Ωστόσο αυτή δεν θα ήταν αρκετή για να επιτρέψει την μετατροπή του βιώματος σε αφήγημα και μάλιστα μυθιστόρημα. Απαιτείται και η ικανότητα της μυθιστορηματικής μετάπλασης της εμπειρίας, και ο συγγραφέας την διαθέτει.

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Νάρη δεν είναι ούτε ένα πολιτικό μανιφέστο, ούτε μια καταγραφή μιας ατομικής εμπειρίας, αλλά μέσα από τη διαπλοκή των ατομικών διαδρομών και του συλλογικού δράματος, χτίζει ένα αυθεντικό μυθιστόρημα, με γρήγορη γραφή, ζωντανούς διαλόγους και αδρή περιγραφή των χαρακτήρων· οι ήρωές του δεν εκφωνούν πολιτικά λογίδρια, αλλά ζουν τα γεγονότα και μέσα σ’ αυτά βιώνουν τις προσωπικές ιστορίες και τα δράματά τους· τέλος, και όχι ελάχιστο, αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα περιγραφή πολιτικών γεγονότων και προβλημάτων που μας αφορούν άμεσα. Ας ευχηθούμε να αποτελεί την αρχή και μόνο μιας επιτυχημένης συγγραφικής διαδρομής.