Προσφορά!

Γιώργος Καραμπελιάς, Συνωστισμένες στο Ζάλογγο

10,00

Τίτλος: Συνωστισμένες στο Ζάλογγο. Οι Σουλιώτες, ο Αλή Πασάς και η αποδόμηση της Ιστορίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Καραμπελιάς.

Σειρά: Ιστορική Μνήμη #14

Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2014 (β’ έκδοση, συμπληρωμένη).

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή
Οι Σουλιώτες
Από τα Ορλωφικά στον “πόλεμο των Ιμπερίων”
Ο Αλή πασάς Τεπελενλής
Η “φωτισμένη δεσποτεία”
Η οικονομική πολιτική του Τεπελενλή
Κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική
Ο τίγρης των Ιωαννίνων
Η πτώση του Σουλίου
Αναζητώντας απελπισμένα βοήθεια
Το τέλος
Ποιος πυρπόλησε το Κούγκι;
Η εκδοχή του Αλή πασά
Τι πραγματικά συνέβη;
Φώτος Τζαβέλας
Η σύναξη της Λευκάδας
Συνωστισμένες στο Ζάλογο
Ο “χορός”
Η Δέσπω κάνει πόλεμο;
Οι Σουλιώτισσες
Απομυθοποίηση ή αποσιώπηση
Οι Σουλιώτες και η εθνική συνείδηση
Από το γένος στο έθνος
Συνοπτική βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Περιγραφή

Από τον επίλογο του βιβλίου

Στον βαθμό που αναπτύσσεται και εδραιώνεται η «αποδομητική» ιστορική σχολή, θα πρέπει να αναμετρηθεί και με το αγωνιστικό/ανταγωνιστικό στοιχείο των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Θα πρέπει να «απομυθοποιηθεί» το κρυφό σχολειό, η 25η Μαρτίου, η Τριπολιτσά, τα Ορλωφικά, η ίδια η «κλεφτουριά»…

 …να αποσιωπηθούν ή να υποβαθμιστούν τα επαναστατικά γεγονότα τα οποία προηγούνται της Επανάστασης. Διότι αυτά ακριβώς καταδεικνύουν πως η αφετηρία της δεν ήταν αποκλειστικώς οι λόγιοι και η «γαλλική Επανάσταση».  μια άλλη αποφασιστική συνιστώσα υπήρξαν οι ένοπλες συσσωματώσεις των Ελλήνων, από τον Κροκόνδειλο Κλαδά, τον 15ο αι., έως τους Σουλιώτες, τους Μανιάτες, την κλεφτουριά. Κατ’ εξοχήν, δε οι Σουλιώτες καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο, εξ αιτίας του μακρόχρονου αγώνα τους, επί δύο αιώνες, ενάντια στους Τούρκους και της συμμετοχής τους στην Επανάσταση.

 Η αποδομητική σχολή επιχειρεί, λοιπόν, να καταδείξει, αν χρειαστεί, και δια του βιασμού των ιστορικών στοιχείων, πως οι Σουλιώτες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες φάρες, αλβανικής καταγωγής και γλώσσας, οι οποίες δεν διέθεταν κάποια εθνική ή έστω πρωτοεθνική συνείδηση. Αν το επιτύχει, τότε θα έχει προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στο βασικό ιδεολογικό της πρόταγμα: η εθνική συνείδηση είναι απούσα από τους Έλληνες πριν από την Επανάσταση, ενώ  το ελληνικό έθνος διαμορφώνεται, κυρίως, μέσω του κράτους. Οι Σουλιώτες «δεν είναι» Έλληνες, αλλά «εξελληνίζονται» επιγενέστερα!

 Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να «απομυθοποιηθούν» και να διαστρεβλωθούν γεγονότα-σταθμοί στην ιστορία των Σουλιωτών, αλλά και στη νεώτερη ιστορική συνείδηση των Ελλήνων: Η αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ στο Κούγκι δεν έγινε ποτέ. είναι αμφίβολο εάν ανατινάχτηκε η Δέσπω στου «Δημουλά τον Πύργο». προπαντός, ο χορός του Ζαλόγγου, όχι μόνο αποτελεί «εθνικιστικό μύθο», αλλά είναι πιθανό οι Σουλιώτισσες να έπεσαν στο βάραθρο σπρωγμένες από τους ίδιους τους Σουλιώτες πολεμιστές! Συνωστισμένοι στη Σμύρνη, συνωστισμένες στο Ζάλογγο!

Β΄ έκδοση συμπληρωμένη

Στο βιβλίο έχει προστεθεί η ανταπάντηση του Γιώργου Καραμπελιά στην απάντηση της Βάσως Ψιμούλη, “Το Ζάλογγο της πατριδογνωσίας”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Books’ Journal, τχ. 17, Μάρτιος 2012, σ. 70-73.