Περιγραφή
Τίτλος: Η βιομηχανία της Αλληλεγγύης
Ο Τζωρτζ Σόρος & η νέα ανθρωπιστική αυτοκρατορία
Συγγραφέας: Γιώργος Ρακκάς
Εναλλακτικές Εκδόσεις 2020
Σελ. 196
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Τα ζητήματα που πραγματεύεται το ανά χείρας βιβλίο εκκινούν από τη ίδια διαπίστωση: Ότι η «αλληλεγγύη» έχει μεταβληθεί σε ιδεολογικό όπλο για να δικαιολογήσει την εγκαθίδρυση ενός αυτοκρατορικού, και αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Ως προνομιακό όπλο χρησιμοποιείται και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ενώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Ελλάδα συνολικά έχουν μεταβληθεί στο κατ’ εξοχήν πειραματόζωο αυτού του εγχειρήματος.
Οι δυνάμεις που επιδιώκουν κάτι τέτοιο μπορούν να ανήκουν τόσο στον συστημικό όσο και στον αντισυστημικό χώρο: Ο «δικαιωματισμός» φέρνει στην ίδια πλευρά τους ιθύνοντες του κερδοσκοπικού καπιταλισμού και τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό με την ανθρωπιστική οικονομία των ΜΚΟ και πτέρυγες της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, που έχουν ενσωματωθεί στην «κανονικότητα» της υπερ-παγκοσμιοποίησης.
Με αυτόν τον τρόπο, ιδεολογικά ετερόκλητοι χώροι συνθέτουν έναν «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» μηδενισμού του έθνους, αλλά και κάθε συλλογικής ταυτότητας, προωθώντας έναν ατομικοποιημένο, δήθεν πολυπολιτισμικό κόσμο.
Εμβληματική φιγούρα αυτού του εγχειρήματος είναι ο Τζωρτζ Σόρος. Ο «κερδοσκόπος-φιλάνθρωπος» με το τεράστιο δίκτυο ΜΚΟ αποτελεί επί της ουσίας, μια ιδιότυπη, παγκόσμια και ιδιωτική μορφή διακυβέρνησης. τα τελευταία χρόνια δε επεμβαίνει όλο και πιο έντονα στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να χειραγωγήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές εξελίξεις.
Ο Γιώργος Ρακκάς γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ, ενώ έλαβε το διδακτορικό του στην κοινωνιολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 2018.
Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Άρδην από το 1999, της εφημερίδας Ρήξη, από το 2006 και του Νέου Λόγιου Ερμή από το 2011.
Μέλος του Κινήματος «Άρδην», δραστηριοποιείται στην τοπική αυτοδιοίκηση και από το 2014 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορούν τα βιβλία του, Οικόπεδο και Αποικία: Η Ελλάδα στο τέλος της Μεταπολίτευσης (2014) και Σύγχρονες Βαβέλ: Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα, συγκρούσεις: Από τον Άγιο Παντελεήμονα στην προσφυγική κρίση (2018). Αρθρογραφεί και μεταφράζει.