Προσφορά!

Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα

7,50

Περιγραφή

Συγγραφείς: Φοίβος Αποστολόπουλος, Γεράσιμος Καραμπελιάς, Χρήστος Κορκόβελος, Σπύρος Κουτρούλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Θεόδωρος Μπατρακούλης, Γιώργος Ρακκάς, Θέμος Στοφορόπουλος, Θανάσης Τζιούμπας

Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2009
247 σελ.
ISBN 978-960-427-116-0

Ο νεο-οθωμανισμός αποτελεί ολοκλήρωση και επέκταση του ισλαμο-κεμαλισμού, στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων. Η Τουρκία, απέναντι στην εξασθένιση των περισσότερων από τους γείτονες της υιοθετεί μια επεκτατική πολιτική με νέους όρους, δηλαδή έναν συνδυασμό οικονομικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής ισχύος, η οποία χρησιμοποιεί το Ισλάμ και τη στρατηγική συμμαχία με τη Δύση, ως τους δύο πυλώνες της. Η Τουρκία θεωρείται από τους Αγγλοαμερικανούς ως η δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει την κονιορτοποίηση των βαλκανικών, ειδικά των ορθόδοξων, πληθυσμών, και την «ενοποίησή» τους κάτω από μια νεο-οθωμανική Τουρκία, υπό την υψηλή εποπτεία των Η.Π.Α.

Έναντι της Ελλάδας χρησιμοποιείται μια πολυεπίπεδη πολιτική. Κατ’αρχάς, συνεχίζεται ο στρατιωτικός εκβιασμός σε Ελλάδα και Κύπρο, διότι μια νεο-οθωμανική Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί ένα ελληνικό Αιγαίο, όπως υπογραμμίζει ο Νταβούτογλου, ενώ θέλει να ολοκληρωθεί η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα. Όμως, χρησιμοποιεί παράλληλα και τη διπλωματία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τις μειονότητες. Και η χειραγώγηση των μειονοτήτων δεν περιορίζεται στις μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη, αλλά περιλαμβάνει και αυτή των ελληνικών ή «ρωμαίϊκων» μειονοτήτων στην Τουρκία! Έτσι, το Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα στην Πόλη επιχειρείται να μεταβληθούν στα χέρια των Τούρκων σε όπλο για την υποταγή της Ελλάδας στην τουρκική πολιτική.

Ο νεο-οθωμανισμός δεν αποτελεί πλέον μια εξωτερική απειλή για την Ελλάδα, αλλά συνιστά μια εσωτερική παράμετρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο, που προωθούν και υποστηρίζουν τον τούρκικο νεο-οθωμανισμό. Ομάδες συμφερόντων που έχουν ως πυρήνα τους την διεθνοποιημένη και παρασιτική αστική τάξη της Ελλάδας, αλλά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους κύκλους, ιδιαίτερα τους διανοουμένους, τους πολιτικούς, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Ένα κλίμα παραίτησης και παρακμής ευνοεί την νεο-οθωμανική στρατηγική.

Ωστόσο η αντίσταση είναι εφικτή. Προϋποθέτει όμως την απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., τη συγκρότηση ενός βαλκανικού πόλου, ικανού να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις στον μικρασιατικό όγκο, και την επιλογή ενός μοντέλου αποκέντρωσης και αυτόκεντρης ανάπτυξης που η οικολογική και οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαιότητα για τον 21ο αιώνα. Προπαντός, απαιτείται μια πνευματική επανάσταση, η διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον ελληνισμό.

Κριτικές – Παρουσιάσεις

Ανδρέας Χατζηνικολάου, Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα, “Ελευθεροτυπία”/ “Βιβλιοθήκη”, τχ. 595, 19.3.2010

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ Α΄: ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Νεο-οθωμανισμός: Έννοια κλειδί για την κατανόηση της σημερινής Τουρκίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΚΚΑΣ
Η οικονομία της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις
ΟΓΚΝΥΑΝ ΜΙΝΤΣΕΦ
Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΤΡΑΚΟΥΛΗΣ
Η στρατηγική της Τουρκίας στα Βαλκάνια
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ
Εξοπλιστικές κούρσες και ασθμαίνοντες δρομείς
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
Σπύρος Βρυώνης: Ο μηχανισμός της καταστροφής
ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Θράκη: Μια άλλη Κύπρος;
ΦΟΙΒΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο και προοπτικές αυτής
ΜΕΡΟΣ Β΄: ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
1. Έθνος και γένος
2. Η γενοκτονία της μνήμης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΚΟΒΕΛΟΣ
Η υποταγή της ελληνικής στην τουρκική ιστοριογραφία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
3. Η Επανάσταση του ’21 ήταν… “λάθος”;
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ
Η “πατρική διδασκαλία” του Χρήστου Γιανναρά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
4. Ο Πόντος, η γενοκτονία και το ελληνικό δίλημμα
5. Οικουμενισμός, Παγκοσμιοποίηση και Αυτοκεφαλία
6. “…Γυρεύω τις αιτίες που μ’ αφήνουνε μισό”
ΜΕΡΟΣ Γ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΟΡΑΜΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
7. Αναζητώντας όραμα