Προσφορά!

Οι Θεραπευτικές Κοινότητες: Απάντηση στα ναρκωτικά από το Daytop στην Ιθάκη

7,50

Περιγραφή

dtop
 Τιμή: 9 ευρώ στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο από 15 ευρώ τιμή λιανικής
Το βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια για την όσο το δυνατόν σφαιρικότερη παρουσίαση της εμπειρίας των θεραπευτικών κοινοτήτων αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά. Έτσι περιλαμβάνει μια εκτεταμένη εισαγωγή, τη μελέτη του Μπάρρυ Σούγκαρμαν για τη Θεραπευτική Κοινότητα Daytop στις ΗΠΑ και ένα εκτενές κείμενο του εμπνευστή του κινήματος των θεραπευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, Φοίβου Ζαφειρίδη, που εξετάζει την ελληνική εμπειρία και τα συμπεράσματά της από το 1983, που ιδρύθηκε η “Ιθάκη”, μέχρι τo σήμερα.
Το κίνημα των αυτοθεραπευτικών κοινοτήτων των τοξικομανών ξεκίνησε το 1958 με την κοινότητα Σύνανον στην Καλιφόρνια, και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια απόπειρα αποτοξίνωσης που δεν μένει μόνο στη σωματική απεξάρτηση, αλλά προσπαθεί να τη θεμελιώσει στη βάση της οικοδόμησης μιας νέας προσωπικότητας, από την πλευρά του εξαρτημένου ατόμου. Η “θεραπεία” συνδυάζεται και στηρίζεται στην κριτική στο κοινωνικό μοντέλο που παράγει τη μοναξιά, το θάνατο, την εξάρτηση.
Το ελληνικό “μοντέλο” των θεραπευτικών κοινοτήτων βασίζεται στις εμπειρίες των κοινοτήτων στις άλλες χώρες, αλλά προσπαθεί να ανοίξει νέους δρόμους: η απεξάρτηση στηρίζεται όλο και περισσότερο στην εσωτερική αυτοδιαχείριση των κοινοτήτων από τα ίδια τα μέλη τους και την κοινωνική πρακτική όπως σαφώς εκφράζεται με το μοντέλο της “Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση”, του νεότερου “μέλους” της οικογένειας των θεραπευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του επιμελητή
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ DAYTOP
Πρόλογος
1. Εισαγωγή
2. Ιδεολογία του Daytop
3. Η δομή της οργάνωσης
4. Κοινωνικός έλεγχος
5. Αντιπαραθετικές ομάδες
6. θεραπευτική διαδικασία και προσωπική ανάπτυξη
7. Βασικές απαιτήσεις μιας θεραπευτικής κοινότητας
8. Κρίση και συνέχεια
Βιβλιογραφία
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
1. Ένα σύντομο χρονικό
2. Το προφίλ της δραστηριότητας
3. Οι Κοινότητες και η εξέλιξή τους
4. Η εξελικτική μας πορεία
5. Μια νέα πρόταση

Λεπτομέρειες
ISBN139789604270040
ΕκδότηςΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1990
Αριθμός σελίδων232
Διαστάσεις21×14
ΜετάφρασηΡΕΖΙΤΗ ΒΑΣΩ
ΕπιμέλειαΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΣΟΥΓΚΑΡΜΑΝ ΜΠΑΡΙ