Προσφορά!

Ο Άνταμ Σμιθ στο Πεκίνο

20,50

Περιγραφή

Τίτλος: Ο Άνταμ Σμιθ στο Πεκίνο

Συγγραφέας: Τζιοβάνι Αρίγκι

Εκδόσεις Κουκκίδα 

Αθήνα 2021

656 σελ

Το βιβλίο αυτό εστιάζει σε δύο εξελίξεις οι οποίες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, διαμορφώνουν την παγκόσμια πολιτική, οικονομία και κοινωνία. Η μία είναι η άνοδος και η πτώση του νεοσυντηρητικού Σχεδίου για τον Νέο Αμερικάνικο Αιώνα· η άλλη, η ανάδυση της Κίνας ως ηγέτιδας της οικονομικής αναγέννησης της Ανατολικής Ασίας.
Στόχος του βιβλίου είναι, αφενός, να προσφέρει μια ερμηνεία της συνεχιζόμενης μετατόπισης του επικέντρου της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας από τη Βόρεια Αμερική στην Ανατολική Ασία υπό το φως της θεωρίας του Άνταμ Σμιθ για την οικονομική ανάπτυξη και, αφετέρου, μια ερμηνεία του Πλούτου των εθνών υπό το φως αυτής της μετατόπισης.
Σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι στοχαστές που προσέγγιζαν κριτικά την παγκοσμιοποίηση και τοποθετούσαν τον εαυτό τους σε διάφορες παραλλαγές της αριστερός προέβλεπαν ότι η ένταξη της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα σημάνει το γονάτισμα και τη ριζική της αποικιοποίηση, ο Αρίγκι θα πρωτοτυπήσει. Θα διακρίνει έγκαιρα ότι η “στροφή προς την Ανατολή” δηλώνει μια πολύ βαθύτερη μεταβολή στην αρχιτεκτονική του παγκόσμιου συστήματος, σηματοδοτεί τη μετατόπιση του παραγωγικού του κέντρου στη Νοτιοανατολική Ασία και συνακόλουθα σαλπίζει την έλευση μιας εποχής όχι μονοπολισμού αλλά πολυπολικότητας.

(Από την Εισαγωγή του Γιώργου Ρακκά)

Γιώργος Ρακκάς, Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση
Πρόλογος
Εισαγωγή
Ο ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ
Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΑΠΟΔΙΑΡΘΡΩΝΕΤΑΙ
Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Επίλογος
Βιβλιογραφία