Προσφορά!

Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας

15,00

Κατηγορία:

Περιγραφή

Tίτλος: Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας

Συγγραφέας: Νικόλαος Αχ. Χόρμπος

Επιμέλεια: Γιάννης Κιουλέκας

Σελ. 408

ISBN: 978-960-427-232-7

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το σημαντικό αυτό βιβλίο του αείμνηστου Νικολάου Χόρμπου με καταγωγή από την Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο γνωστικό κενό στις γνώσεις μας για μία περιοχή της Ιωνίας που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις. Στα αρχαία χρόνια (600 π.Χ.), στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, με 25 αποικίες που ίδρυσε στην Δυτική Μεσόγειο, κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, σε αυτό που χαρακτηρίσθηκε αργότερα σαν Δύση. Μία ιστορία που παρέμεινε άγνωστη στον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα. Κατόπιν, η Ιωνική περιοχή των Φωκών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να το επιδιώξει αυτή τη φορά, στη νεώτερη ιστορία, αφού από εκεί ξεκίνησε ο «πρώτος διωγμός», δηλαδή η Α΄ φάση της Γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος, διαμέσου παρακρατικών/παραστρατιωτικών οργανώσεων και ενόπλων ομάδων.

Η επανέκδοση αυτή περιέχει επιπλέον πολλά νέα, άγνωστα, στοιχεία τα οποία μας άφησε ο αείμνηστος Ν. Χόρμπος, που δεν έπαψε ποτέ να ερευνά, κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. Το παρόν βιβλίο δίνει μία σφαιρική, πολύτιμη γνώση, από την αρχαιότητα μέχρι τον διπλό ξεριζωμό των Φωκιανών. Προσθέσαμε κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες και μαρτυρίες από Φωκιανούς πρόσφυγες για το 1922, γιατί υπήρχε κίνδυνος να χαθούν. Με την ελπίδα η επανέκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου να γίνει αφορμή και έμπνευση κυρίως για τις νεώτερες γενιές απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων προκειμένου να ερευνήσουν περαιτέρω, να φέρουν στο φως και να διασώσουν πολλά στοιχεία που παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Ο Νικόλαος Χόρμπος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Απριλίου 1927 από γονείς με καταγωγή την Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας, οι οποίοι μετά τον διωγμό του 1914 δεν επέστρεψαν στην Μικρά Ασία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε στη Δερματολογία. Από το 1961 εντάχθηκε στο ΙΚΑ: εργάσθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα Νέα Μουδανιά, στο Παγγαίο, στη Νέα Μηχανιώνα και στη Βέροια.
Άνθρωπος πολυπράγμων και πολυεπίπεδος, ήταν μέλος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Φιλοτελικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όσοι τον γνώρισαν ήξεραν καλά το πάθος του µε την ιστορία κυρίως της Θεσσαλονίκης και της Μικράς Ασίας. Καρπός αυτής της έρευνας είναι τα βιβλία που εξέδωσε: Η Θεσσαλονίκη µέσω του φακού του Γιάννη Λυκίδη, Θεσσαλονίκη Άνω Πόλη, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας, Τα Φωκαϊκά Βλέμματα του Φελίξ Σαρτιώ, Η Ιστορία της Ιωνικής Εστίας και το υπό έκδοση Γλωσσάρι Ανθολόγιο μικρασιατικών λέξεων σε συνεργασία με τον Στέλιο Μανώλογλου.

Ο Γιάννης Κιουλέκας είναι ιστορικός ερευνητής. Αρθρογραφεί στα ΜΚΔ για τις Φώκαιες Μ. Ασίας (ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων του), το Μικρασιατικό Ζήτημα σήμερα και την ανάδειξη της Γενοκτονίας σε Αν. Θράκη – Μ. Ασία (Ιωνία, Πόντο, Καππαδοκία, Βιθυνία κλπ) της περιόδου 1914 – 1922. Δραστηριοποιείται στον οργανωμένο μικρασιατικό χώρο για την διάσωση της ιστορικής μνήμης.