Προσφορά!

Ποδήλατο, Μάρσια Λόου

5,00

Κωδικός προϊόντος: 98 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

Ποδήλατο

Συγγραφέας: Μάρσια Λόου

bicycle

ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η σιωπηλή πλειοψηφία

Οχημα για έναν μικρό πλανήτη

Πεντάλ-ωθούμενη ανάπτυξη

Ποδηλατικές κοινωνίες

Φτάνοντας από εδώ, εκεί

Σημειώσεις.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Κάποτε, όχι πολύ μακριά στο μέλλον, ο δείκτης της ανάπτυξης μιας χώρας θα μετριέται με τον αριθμό των ποδηλάτων που διαθέτει και το βαθμό χρήσης τους. Η σημερινή ιεραρχία της «ανάπτυξης», που στηρίζεται στον αριθμό των αυτοκινήτων θα ανατραπεί. Το πο­δήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κυριαρχή­σουν σε πόλεις μικροτέρων διαστάσεων, σε πόλεις πλησιέστερες στην ανθρώπινη κλίμακα.

Η Μάρσια Λόου στο βιβλίο της αποδεικνύει πως ήδη το ποδήλατο, σε παγκόσμια κλίμακα, εκτελεί με­γαλύτερο μεταφορικό έργο από το ιδιώτικό αυτοκίνη­το, και πως το μέλλον βρίσκεται μάλλον στη μείωση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και την επέκταση της χρήσης των ποδηλάτων, παρά το αντίστροφο.

Το κινέζικο ή αν θέλετε το ολλανδικό μοντέλο θα τείνει να κυριαρχήσει πάνω στο αμερικάνικο. Τα πο­δήλατα σε παγκόσμια κλίμακα είναι ήδη διπλάσια από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και κάθε χρόνο παράγονται σχεδόν σε τριπλάσιες ποσότητες.

Θα επαναληφθεί άραγε η σύγκρουση ανάμεσα στον Δαβίδ και τον Γολιάθ; Η Μάρσια Λόου σ’ ένα ντοκου- μενταρισμένο και πλούσιο βιβλίο μάς παρουσιάζει τη συναρπαστική περιπέτεια του ποδηλάτου. Η συνέχεια θα είναι ίσως πιο ενδιαφέρουσα .

Εναλλακτικές Εκδόσεις «Κομμούνα»